13 March 2006

Atomium



Het Atomium staat weer te blinken in de zon! Een paar jaar geleden was het Atomium nog slechts een dof overblijfsel van EXPO '58 en was er weinig meer over van het symbool van het na-oorlogs optimisme en het geloof in de toekomst. De dofgrijze aluminium bollen maakten een treurige indruk in de nieuwe eeuw en het bouwwerk stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden. Een belachelijk idee natuurlijk en eigenlijk net zo absurd als het idee om het ooit neer te zetten.



Gelukkig hadden de Belgen er zo'n 18 miljoen euro voor over om de vreemdste constructie ter wereld op te knappen. En het ziet er weer net zo stralend en futuristisch uit als in 1958. Ter ere van de heropening, vorige maand, was er in het verbouwde restant van het amerikaanse paviljoen een tentoonstelling over EXPO '58. Veel foto's, maquette's, asbakken en serviezen en planken vol miniatuur Atomiumpjes. Niet allemaal even smaakvol uitgevoerd, maar ook mensen met een minder moderne smaak wilden natuurlijk een souvenir mee naar huis nemen.



Het groene boekje op de eerste foto heb ik niet gejat van de tentoonstelling, maar stond al een tijdje bij mij in de kast. Met het bijna 50 jaar oude plattegrondje in het boekje kun je nog steeds de weg vinden op het voormalige EXPO terrein. De prachige bouwwerken die hier ooit stonden moet je er zelf maar bijdenken. Of kijk hier.










No comments: