08 February 2006

De 21-ste eeuw (II)

Nog een tekening van Opland: deze staat sind 1989 bij mijn boeken van Salman Rushdie. In 1999 was Salman Rushdie levend en wel in Amsterdam voor een lezing en een signeersessie bij boekhandel Scheltema en kon ik hem bedanken voor zijn prachtige boeken. Naar aanleiding van de internationale cartoonrellen zei de leider van de shi’itische Hezbollah-beweging Sayed Hasan Nasrallah vorige week: ‘Deze hele ellende zou nooit zijn gebeurd als de fatwa tegen Salman Rushdie was uitgevoerd.’ (VK 03/02/06) En als het aan dit soort relimoefties lag aten we zeker ook allemaal geen varkensvlees meer en dronken we geen alcohol. Dit gaat niet alleen om het vrije woord, dit gaat om vrijheid en tolerantie op alle gebieden!

7 comments:

couw said...

wel raar dat het zowel bij Slaman als bij de cartoons om een slecht product gaat. Ik ben er ooit eens aan begonnen, aan dat boek, maar wat een bak papieren ellende zeg.
Misschien moeten we er maar gewoon eens een paar echt goeie kunstenaars op uit sturen om het lampje aan te knippen voor de onverlichten.

Varjak said...

Dat jij er niet doorheen komt is prima, maar het gaat erom dat je geen boeken moet verbranden vanwege een of ander bijgeloof. Ik was ook geen Theo van Gogh liefhebber, maar om 'm daar nu voor te vermoorden.

couw said...

Alsof ik het tegendeel zat te beweren. Het gaat er niet om dat je die boeken niet moet verbranden, het gaat erom hoe je voorkomt dat anderen ze verbranden. Een beetje secularisatie doet daar wonderen.

Varjak said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Varjak said...

Een beetje secularisatie? Volgens mij gaat het helaas nog erg lang duren voordat ze daar eindelijk eens zelf na gaan denken en dit soort dingen kunnen relativeren. En tot die tijd moeten ze ons gewoon flauwe tekeningen laten maken en nietdoorheen te komen boeken laten schrijven.

couw said...

juist, maar het valt dus wel op dat het rotboeken en slechte tekeningen zijn ;)

Varjak said...

Nog slechtere cartoons bij de AEL: www.arabeuropean.org en klik op archives. "Write this one in your diary, Anne!" Ik ben geschokt! :-)